Minder thuiswerken
In het najaar van 2023 begon het me op te vallen: de wens van HR om minder thuis te werken werd een hot topic onder mijn klanten.
Hoe ik dat wist? Wanneer een bedrijf/organisatie mij wil boeken voor een Magische Lezing vindt er vrijwel altijd eerst een gesprek plaats met (dikwijls) de HR manager van de organisatie. In dit voorgesprek vraag ik wat er speelt op de werkvloer en of er nog thema’s of relevante gebeurtenissen zijn waarvan ik op de hoogte moet zijn, of waarvan ze willen dat ik die verwerk in mijn lezing. Vaak wordt daarmee duidelijker waarom ze mij als keynote speaker uitnodigen.
Het laatste half jaar van 2023 en ook nog bij enkele nieuwjaarsborrels kwam regelmatig naar voren: 'we willen graag dat medewerkers wat minder thuiswerken, kun je daarover iets in je lezing verwerken?’ Natuurlijk kan dat, en meestal zit dat er trouwens indirect al in, want minder thuiswerken geeft meer (live-) contacten met collega’s en dat vinden we (meestal) fijn. Mensen zijn sociale wezens.
Op het moment dat ik dit schrijf is het mei 2024 en het onderwerp ‘minder thuiswerken’ lijkt verdwenen!
Ik besloot er daarom zelf een onderzoekje naar te doen:
Wordt er de laatste tijd vaker of juist minder thuisgewerkt?
Verwachtingen over thuiswerken in 2021 en 2022
Uit onderzoek van TNO tijdens de Corona pandemie (2021) bleek dat de meeste mensen op dat moment verwachtten dat ze ook na de pandemie veel vanuit huis zouden blijven werken. Dezelfde inschatting maakte in datzelfde jaar Arbeidsmarktinzicht. In 2022 voorspelde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (dat onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat valt) iets soortgelijks.
Een zeer interessante opmerking (2021) vinden we bij het Planbureau voor de Leefomgeving:
‘De coronamaatregelen zorgden wel voor een verschuiving in het thuiswerkgedrag: het aandeel werkenden dat uitsluitend vanuit huis werkte steeg, terwijl het aandeel dat gedeeltelijk thuiswerkte juist daalde. Trekken we dit patroon door naar de toekomst, dan zal het aandeel werkenden dat (deels) vanuit huis werkt dus niet zo zeer stijgen maar is de impact beperkt tot een intensivering van het thuiswerkgedrag van de reeds bestaande groep thuiswerkers.’
Status thuiswerken in 2024
Hoe het er half mei 2024 voor staat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek:
‘ruim helft van de Nederlanders werkt weleens thuis.’
Nederland is daarmee koploper thuiswerken hoewel er veel verschillen tussen sectoren bestaan.
Creatieve beroepen werken vaker thuis, transport en zorg (logischerwijs) minder. Managers werken relatief veel vanuit huis, maar dat deden en doen ze volgens CBS vooral ‘soms’. Uit het artikel van het CBS blijkt nergens dat we nu minder thuiswerken dan tijdens de pandemie.
Ook een krantenartikel in het Parool bericht ons over thuiswerken. Een krant kijkt altijd op een bepaalde manier naar de werkelijkheid en presenteert vaak nieuws zodat het triggert om verder te lezen. De kop in combinatie met de lead dééd dat, lees maar met me mee:
Aantal thuiswerkers groeit alleen maar verder: ‘Er ontstaat een thuiswerkelite’
Minder thuiswerkers na corona? Integendeel. Het afgelopen jaar is het aantal mensen dat vanuit huis werkt verder toegenomen. Meer dan de helft van de werkende Nederlanders doet dat vanuit huis. ‘We zijn bezig met ‘privétisering’ van het werk
Voor mij heeft “thuiswerkelite” een (ver)oordelende ondertoon; jammer. Het stuurt ons onbewust, iets waar ik in mijn lezingen ook veel over spreek. Onze waarneming hangt sterk samen met hoe er (met ons) gecommuniceerd wordt. De woorden die je kiest doen ertoe.
Thuiswerken minder een thema?
Waarom ik minder verzoeken krijg om ‘minder thuiswerken' te verwerken is hiermee niet verklaard.
Psychologisch nderzoek wijst uit dat contact en samenwerking met andere mensen bijdraagt aan ons welzijn en zelf ga ik daar bewust mee om. In mijn privé-leven én in mijn lezingen.
Eigenlijk ben ik nu nog nieuwsgieriger hoe dat speelt binnen de diverse bedrijven en bedrijfstakken. Zijn we gewend aan het thuiswerken, is de wens om minder thuiswerken verdwenen?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Stuur me dus gerust een bericht!
Nagekomen informatie eind mei 2024, een artikel uit NU.nl:
Verplicht naar kantoor is een utopie: de thuiswerkeconomie floreert volop
Magische groet,
Gerard du Buf
Magisch Spreker WerkGeluk
Bronnen:
- https://www.tno.nl/nl/newsroom/2021/02/bijna-kwart-thuiswerkers-corona/
- https://arbeidsmarktinzicht.nl/thuiswerken-voor-tijdens-en-na-de-coronacrisis
- https://www.kimnet.nl/actueel/nieuws/2022/07/26/nederlanders-verwachten-tweemaal-zoveel-thuis-te-blijven-werken-als-voor-de-pandemie
- https://www.parool.nl/nederland/aantal-thuiswerkers-groeit-alleen-maar-verder-er-ontstaat-een-thuiswerkelite~b0b05646/?referrer=https://www.google.com/
- https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/11/ruim-helft-nederlanders-werkt-weleens-thuis
- PBL (2021), Thuiswerken en de gevolgen voor wonen, werken en mobiliteit. Op zoek naar trends, trendbreuken en kansen als gevolg van corona, Den Haag: Planbureau voor de Leefomgeving.